The Addition Includes A Three Season Sun Room With Screen Porch Below

Our client was faced with a situation that required a complete remodel of a pre-existing, smaller than average deck, which was in poor condition. Their desire was for us to add a screened porch…one that would actually keep the bugs out.  Our client asked us to come up with an inventive solution that would provide a new porch. 

One design challenge that we had to overcome was the roofline. After exploring sloped roof and hip roof options we chose to install a at roof. The angle of view that most people observe the space from in the alley does not reveal the difference between the at roof and hip roof of the house to a noticeable extent. It looks good and integrates well into the design, as the eave line was continued to achieve this illusion.

Click on the images below to view them full screen.

Two Stories Two Rooms

An alley garage which enters on the lower level, and main level kitchen and living spaces led us to the solution of creating a two-story porch. This uniquely designed two-story porch serves different purposes on each level. The upper level is enclosed with vinyl porch enclosure windows, which creates a barrier from the wind and rain allows the space to be used for three seasons. The lower level is a screen porch that is protected from moderate weather conditions. 

We considered several firms for our construction project, checking references and meeting them in our home. We chose Degnan Design Builders based on their established track record, commitment to quality, and ability to work with us to find the intersection between our dreams and our budget (no small task). We were also happy to work with Abe Degnan who is an involved leader in his profession as well as in his community. These values translate into a project that was well crafted, and within budget.
— Client Testimonial

Spiral Staircase

A winding staircase was added not only for aesthetic appeal, but also to provide access to the lower level. The staircase also acts as a window well, allowing light into the lower level laundry room window.

The footprint was expanded as far as possible without making structural modifications to the garage trusses.