Home Addition Terrace Park Neighborhood, Windsor, WI

This three-season porch was designed and built for Rick and Stacy, a generation X couple with children in high school. Construction on this project was initiated in late Winter to fulfill the clients need for completion in time for a Spring graduation party. One goal for the project was to create privacy for their deck while maintaining unobstructed views of the landscape. The new porch was designed with a connection to a deck and an existing patio with fire pit. The new room provides space for the family and the dog. It is connected to the home but is designed to be a distinct gathering area that is separate from other living spaces in the home. The deck is positioned to take advantage of the beauty of the backyard and provide a quiet space for morning coffees, late afternoon reading, and nighttime fires. Large windows are positioned to allow light into the kitchen while giving afternoon glare prevention. The porch buffers harsh western sun from coming directly in a patio door to the dinette. This three-season porch was designed to extend the season. Insulation and fireplace to make the porch usable spring and fall; shade, ceiling fan, and windows with screens make this outdoor living space comfortable in spite of bugs or inclement weather.

Click on the images below to view them full screen.

An Elegant Porch With A Fireplace

We placed the Kingsman Marquis Solace fireplace in a location that would direct the attention of the room user away from a less desirable view and toward the most desirable one. Instead of extending the fireplace all the way to the ceiling, the design of the fireplace is capped at the mantle to let in even more light. The Styleline Riviera 4-panel windows were grouped and mulled in a way that not only provided the natural structural support but allowed for an elegant delineation of the millwork. On the exterior, the water table trim board at the bottom of the wall helped integrate the adjacent deck and provided grounding for the fantastic vertical pilasters.

Attention to Details

The interior millwork was chosen to make space feel comfortable. The reflective value of the white paint color helped the room feel open and filled with light. The accent color between the base trim and the window sill complements a color used in the living room. By matching the living room color, we are conveying the sense that the porch is another living space. The porch entrance is an Andersen gliding patio door with Newbury hardware in Satin Nickel finish.

An Integrated Design

The colors for the room were chosen to harmonize with the finishes of the existing home. The fireplace stone is Halquist Maple Bluff Natural Stone Veneer. It has a size, pattern, and red tone that evokes the use of brick in the living room while maintaining its own integrity. This existing woodwork in this home is comprised of many species. The Mannington Adura Max Prime, Heritage Buckskin Luxury Vinyl Plank flooring provides warmth, beauty and helps bring the rooms in this home together.


Adjacent Outdoor Living

The adjoining deck was designed to reuse the existing decking as well as incorporate a fire pit table, provide access to the backyard and have room to grill. The design utilized the jogs in the home to appropriately place each of these three must-haves. A white aluminum Regal Rail system was selected to minimize the maintenance of the deck and complement the white millwork of the 3-Season Room. 

A Porch For The Pup

The new room provides space for the family and the dog. The Larson Storm Door with Integrated Doggie Door allows their pup to come in and out of the three-season room at will. This feature provides a safe space for their Springer Spaniel and peace of mind when the client locks and leaves leaving home.