Bryan and Lori, our clients, were referred to us by former home remodeling clients that engaged our firm for a number of projects. They also found us at home shows in Greater Madison. They came to us asking to replace a dilapidated deck with a new screened porch. Bryan and Lori requested that their screened in porch have a sitting area to relax and read and an al fresco dining area for four. Most of all they wished for an area that’s shaded, bug-free, and allowed them to sit outside even during a gentle rain. They also knew that they wanted a diversity of spaces, and preferred a screened porch to a three season porch or four season addition.

Click on the images below to view them full screen.

A Blend of Contemporary and Rustic Design Elements

As our designer presented options to our clients, they gravitated towards a fusion of contemporary and rustic design elements, in a way that uniquely integrates with the home and the backyard. To accomplish this design aesthetic, the structure of the porch uses solid-sawn Doug Fir lumber, that has been left exposed, and a tongue and groove roof sheathing. These products are stained to a contemporary dark color that is nearly black. The building code required a railing system, and it was constructed using aluminum balusters with wood rails.

 

A Space For The Gas Grill

Our clients sought a place outside the screened in area that would accommodate a grill. To do this we needed to design a space with enough space to prevent heat damage to the structure and siding. Because the home has a fully exposed basement, it was important that our design did not block the lower level windows and patio doors. There is now proper space for grilling and a clear path from the house, through the porch, down the stairs, to the pool. We also carefully protected the necessary headroom as one walks from the pool area to the lower level patio doors and the changing room/bathroom just inside.

 

The Final Result, A Beautiful Screened Porch

The result is a screen porch that fulfills all of Bryan and Lori’s goals for the project. There's enough room in the porch for a seating area and a dining table. The grill is in a safe and convenient location. And they now have a relaxing, extremely comfortable addition where they can be outdoors while the kids are in the pool.